Vägen till att bli auktoriserad tolk

Abdiwali Elmi Abdi delar med sig av sin resa till auktorisation och berättar hur han förberedde sig inför auktorisationsprovet.

Abdiwali Elmi Abdi började arbeta som somalisk tolk år 2017 och har sedan dess haft ett mål i sikte; att auktorisera sig. Efter att ha läst grundutbildningen till kontakttolk och samlat på sig några års erfarenhet inom tolkyrket kände Abdiwali Elmi Abdi sig redo för att ta sig an auktorisationsprovet. Tack vare goda förberedelser klarade han både det skriftliga och muntliga provet på första försöket och är nu en av landets 21 auktoriserade somaliska tolkar.

För Abdiwali Elmi Abdi innebar auktorisationen inte bara ett bevis på hans kompetens och kunskap som tolk. Auktorisationen har även gett honom fler uppdrag.

– Att bli auktoriserad gjorde att jag fick fler uppdrag eftersom jag nu blir prioriterad. Framförallt hos Tolkförmedling Väst där jag märker att kompetens värderas högt, säger Abdiwali Elmi Abdi.

En man som sitter framför en bokhylla.

Abdiwali Elmi Abdi

Ålder: 42 år

Språk: somaliska

Kompetens: auktoriserad tolk

Arbetat som tolk sedan: 2017

Bästa med tolkyrket: variationen, friheten och att arbeta med språk.

Abdiwali Elmi Abdis tips

Auktorisationsprovet är krävande och goda förberedelser är för de flesta avgörande för att lyckas. Abdiwali Elmi Abdi har förberett sig på olika sätt under hela sin verksamma tid som tolk. Hans främsta tips är att gå grundutbildningen till kontakttolk och om möjligheten finns även en preparandkurs. Han berättar också hur viktigt det har varit för honom att ta del av och läsa nyheter.

– Jag har alltid haft som vana att läsa rikstidningar men inför provet läste jag flera om dagen. Det har hjälpt mig att utveckla språkfärdigheter och att hänga med i vad som händer i samhället, säger Abdiwali Elmi Abdi.

Ett annat tips är att ta del av tidigare prov, kurslitteratur med mera som finns på Kammarkollegiets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. För Abdiwali Elmi Abdi var det till stor hjälp för att förbereda sig och träna på terminologin.

– Det är inte alltid lätt att hitta motsvarigheter till svenska termer inom exempelvis arbetsmarknad och sjukvård. Jag jobbade därför intensivt med det på olika sätt. Jag tog bland annat kontakt med två andra tolkar för att utifrån våra olika erfarenheter och kunskaper komma fram till de bästa motsvarigheterna, säger Abdiwali Elmi Abdi.

"Ingenting är omöjligt!"

Att ha nått sitt mål om att bli auktoriserad tolk stoppar honom inte från att sikta mot nya. Abdiwali Elmi Abdi kommer att fortsätta kompetensutveckla sig för att i framtiden bli auktoriserad rätts- och sjukvårdstolk.

– Jag vill skicka med en sista sak och det är att det går att klara auktorisationsprovet om man vill och är väl förberedd. Ingenting är omöjligt! avslutar Abdiwali Elmi Abdi.

Ansök om auktorisation

Du vet väl att ansökningsperioden för höstens auktorisationsprov nu har öppnat? Sista ansökningsdag är 10 juni. Observera att under 2024 kommer Kammarkollegiet endast att anordna ett provtillfälle för auktorisation. Du kan läsa mer på Kammarkollegiets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tolkförmedling Väst rekommenderar dig som har tänkt att göra auktorisationsprovet att gå en preparandkurs. Du hittar en översikt av preparandkurser på blitolk.nu Länk till annan webbplats.

Har du frågor och funderingar? Hör gärna av dig till oss!

Kontakt

Skriv ut
|
Senast uppdaterad: 8 maj 2024